Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panleukopenie 2.0

22. 11. 2015
Po týdnu od poslední aktualizace přinášíme třetí, a jak doufáme, už poslední souhrnnou zprávu o tom, jak to u nás nyní vypadá… Nadále platí, že kočička Albatros byla poslední, kdo se u nás parvovirem nakazil. Od té doby už se žádný další případ neobjevil… a pevně věříme, že se dlouho neobjeví! Albatros už se evidentně s morem zdárně vyrovnala a prospívá dobře. Hezky baští, všechno už zase komentuje a se zájmem sleduje dění okolo sebe… A začíná si pomalu balit kufřík na cestu do nového domova.

Bleška už je snad také z nejhoršího venku. Poprala se s morem, poprala se s kalicivirem. Tlamička je ještě hodně bolavá, ale Bleška už sama baští. Výrazně ožila a moc ráda by vyrazila mezi ostatní kočičky – sama se v karanténě nudí. Začala o sebe už zase i pečovat, snaží se čistit si srst, která během nemoci dostala hodně zabrat. Bohužel, nedaří se jí to a nedaří se to ani nám, a tak jsme jí nechali ostříhat. Srst byla zcuchaná a smotaná, takže jsme se rozhodli pro nejjednodušší řešení:-) I Bleška se už chystá do nového domova, jakmile dobere léky, odjede.

Pepin i Fanfán jsou oba v pořádku. Nikdo by na nich dnes nepoznal, že byli nemocní. Pepin se bude vracet do nabídky k adopci a budeme pro něj hledat nový domov. Fanfán čeká na plánovanou operaci útvaru v tlamě, jakmile se po operaci zotaví, bude také hledat nový domov. Zatím se dost nudí, jeho kamarádky Andělka a Kšanda byly totiž umístěny během epidemie jinde, protože Andělka nebyla očkovaná… Báli jsme se pochopitelně nákazy, ale Andělka se kupodivu nenakazila. Nyní už má za sebou první očkování, po revakcinaci se bude stěhovat do nového domova.

Také Cikorka a Lógr už řádí jako dřív. Tyto dva ďáblíky tedy nemoc nepoznamenala vůbec… Lógr vypadá zcela zdravě, Cikorka má občas slzavé oko. Možná bude potřebovat ještě přeléčit, stejně jako celá skupina koček z Císařky. Čekáme teď na zprávu z LaboKlinu, kam jsme posílali vzorky ze stěrů. Podle výsledků navrhne pan doktor léčbu.

Kočky z Císařky už jsou u nás tři týdny. Kvůli epidemii kočičího moru jsme na ně bohužel neměli mnoho času, zvládli jsme je v zásadě jen odblešit a odčervit. Nejvíc úsilí jsme ale věnovali tomu, aby se k nim parvovirus nedostal. Teď už se ale začínáme posunovat vpřed. Dorotka, Krasava i Vocílka byli už ve středu 18. 11. 2015 na kastraci, Jarek, Jarmila a Michálek absolvovali kastraci v pátek 20. 11. 2015. Principál – jak se ukázalo – byl už kdysi kastrovaný. Dudák a Švanda jsou ještě na kastraci mladí, byli už ale aspoň na vstupní prohlídce. Totéž Mařenka – ta by už na kastraci věk měla, ale není v extra dobré kondici, takže ji necháme kastrovat dodatečně společně s Hedvikou. Všichni zůstávají zatím v karanténě – většinou mají slzavé oči, zanícené spojivky, zvětšené uzliny, zarudlé dásně – léčba si ještě nějakou dobu vyžádá.

Kočky z Homolky – Kalafuna, Kofila, Kokos a Kronďák – naopak prospívají dobře. Jsou už více než dva týdny očkovaní a za pár dnů pojedeme na revakcinaci. Kofilu ještě čeká kastrace, ostatní už půjdou brzy do nabídky a budeme pro ně hledat nové domovy.

A abychom nezapomněli na ostatní kocourkovské kočičky, tedy na ty zdravé, o kterých jsme teď po dobu epidemie neměli čas informovat – postupně aktualizujeme jejich profily, takže i o nic se nyní dočtete v jejich fotoalbech. Ale prosíme o trpělivost – když se nyní provoz vrací do normálu, řešíme resty, nedodělky atd. Začínáme zase inzerovat ty kočičky, které jsou zdravé a doufejme, že brzy najdou nové domovy. Přijímat nové kočičky zatím nemůžeme, což se ještě nějakou dobu nezmění. V omezené míře už přijímáme návštěvy.

A na konec poděkování – ZNOVU VELMI DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ NÁM POMÁHÁTE. Pokud se situace nebude dále komplikovat, věříme, že i tuto kalamitu společnými silami zvládneme.

 

14. 11. 2015
S mírným optimismem přinášíme další aktualizaci. Spád minulých dnů byl tak rychlý, že jsme nestíhali informace průběžně doplňovat, takže nyní následuje shrnutí událostí od 10. 11. 2015. O Zlatohlávkovi, druhé oběti letošní epidemie panleukopenie, je psáno v jeho profilu. Další oběť zatím naštěstí nepřibyla.

Ostatní kočičky, které byly nakaženy parvovirem, snad mají nejhorší za sebou, ale bylo to těžké. Pomalu jsme se loučili i s Albatrosem, její stav byl vážný. V pondělí 9. 11. 2015 jsme jí předávali panu doktorovi – nejedla, ale stále zvracela, měla vysoké horečky, nakonec se přidala i stolice s krví… Prostě odcházela před očima. U pana doktora zůstala na infúzích celkem čtyři dny, teprve ve čtvrtek 12. 11. 2015 byla natolik stabilizovaná, že jsme ji mohli převzít zpět do depozita. Teď už marodí v depozitu, začíná pomalu sama trochu jíst, jeví zájem okolí, občas se přijde pomazlit, ale většinu dne stejně prospí, je stále ještě hodně slabá. Každý den s ní jezdíme na injekce, protože prášky zatím odmítá… Nevíme, zda už má vyhráno, ale prohráno zatím jistě ne:-)

V úterý 10. 11. 2015 se složil i Pepin. To se dalo tak trochu čekat – byl v přímém kontaktu s postiženou skupinou. Náběh byl dramatický – velmi vysoká horečka, únava, apatie, zvracení… Zahájili jsme okamžitě léčbu, stejně jako u ostatních postižených parvovirem, a doufali jsme, že to zvládne lépe než Albatros. Naštěstí ano – hned druhý den po zahájení léčby se Pepin výrazně zlepšil a průběh byl u něj podobný jako u Fanfána. Oba se chovají jako zcela zdraví jedinci:-), i když v terapii pochopitelně pokračujeme. Jejich jediným problémem je tlamka plná boláků.

V úterý večer se ovšem složila i Dorotka – jedna z kočiček z Císařky, která je spolu s Vocílkou v karanténní kleci v oddělené místnosti. Průběh nemoci byl u Dorotky stejný jako u Fanfána a Pepina, tzn. vysoká horečka, apatie… Dorotka asi byla největší šok – znamenalo to, že se přes všechna naše opatření (a ti, kteří nás navštěvují, vědí, že jsou přísná…) kočičí mor dostal i o místnost vedle. A tam bylo celkem 11 nováčků z Císařky, všichni ještě částečně ve stresu ze změny prostředí, oslabení silným začervením a herpesvirem, který si i nám dovezli. U Dorotky jsme zahájili stejnou léčbu jako u všech ostatních – večer jsme začali a ráno se už Dorotka výrazně lepšila. Špatný byl pro změnu její spolubydlící Vocílka… Bez ohledu na rostoucí náklady na léčbu jsme se rozhodli všechny postižené otestovat – a světe div se, Dorotce, Pepinovi i Vocílkovi vyšli testy na parvovirus negativní! Podle příznaků, které se mezitím projevily, se tedy jedná „jen“ o kalicivirus – ten si dovezla skupina z Císařky, mají virus asi v sobě všichni, jen střídavě vítězí kočka, střídavě virus, podle toho, v jaké jsou zrovna oba soupeři kondici. Tenhle virus se šíří vzduchem velmi lehce – takže to, že se dostane přes dveře do sousední místnosti, je bohužel možné a pravděpodobné. Budeme teď muset krom stávajících marodů přeléčit všechny kočky z Císařky, bez toho je z karantény pustit nemůžeme. To je sice mrzutost a komplikace, ale není to mor – a to je hlavní!

Poslední, kdo se tedy parvovirem nakazil, je dle všeho Albatros. Všechny další už tedy buď léčíme na kalicivirus, a nebo se je před nákazou oběma viry podařilo uchránit. Co se ostatních marodů týče: Lógr s Cikorkou dnes dobírají poslední antibiotika. Jsou naprosto fit, léčbu zvládli na výbornou. Hned jak to půjde, budeme očkovat. Fanfán nejeví žádné známky toho, že byl ještě před pár dny v tak žalostném stavu. Baští už zase jak zjednaný, mazlí se, hraje si… Jakmile to bude možné, bude muset absolvovat plánovanou operaci – odstranění tumoru, který má v tlamě na měkkém patře (zřejmě pozůstatek virózy, kterou prodělal, než přišel k nám do Kocourkova). Bleška bojuje. S morem jsme se snad vypořádali – ale Bleška ke všemu ještě „ulovila“ zmíněný kalicivirus:-( V jejím oslabeném stavu je to pochopitelně velká komplikace. Bleška bojuje, občas ji hlad donutí a něco sní sama, většinou ale musíme dokrmovat ručně. Stejně jako Albatros, i Bleška jezdí zatím denně na injekce, prášky do takto zřízené tlamičky nedostaneme. Doufáme, že to její organismus ustojí, vyhráno ještě bohužel nemá:-(

V Kocourkově stále platí velmi přísný režim, co se hygieny týká. Zatím žádné návštěvy, dezinfekce teče proudem, všechno se neustále pere v Savo… jakmile to okolností dovolí, svítíme germicidní lampou. Tohle se při návštěvách zajistit nedá, takže stále ještě prosím o trpělivost a pochopení – v řádu dnů snad budeme moci režim trochu uvolnit. Velmi děkujeme všem, kteří jste vyslyšeli naši prosbu o pomoc v této komplikované situaci a poslali nám finanční výpomoc nebo potřebný proviant – stelivo, konzervy, granule. Jedině díky vám jsme schopni poskytnout kočičkám veškerou péči. A opět a znovu velmi děkujeme našemu panu doktorovi – bez něj by tato zpráva byla o hodně smutnější.

 

10. 11. 2015
Druhou obětí kočičího moru je Chroustův bratr Zlatohlávek

 

9. 11. 2015
Všem našim fanouškům se omlouváme za výpadek v aktualizacích. Bohužel, po dvou letech, prakticky na měsíc přesně, k nám opět zavítal kočičí mor, neboli panleukopenie či parvovirus… Kočička Chroust, která odešla 31. 10. 2015, byla s největší pravděpodobností první obětí, ačkoliv nejevila žádné příznaky – večer, když jsme kočičky kontrolovali, byla v pořádku, ráno už ale byla mrtvá. Popravdě nás v tu chvíli vůbec nenapadlo, že se jedná o parvovirus… Jenže za dva dny po její smrti se začal zhoršovat zdravotní stav Blešky a Zlatohlávka, Chroustových sourozenců. Oba ale už vykazovali příznaky typické pro parvovirus – apatie, únava, nechutenství, zvracení. Pak se přidal i průjem a teplota. Mezitím se „složili“ Cikorka a Lógr, ve středu 4. 11. 2015 se přidala Albatros, v sobotu 7. 11. 2015 Fanfán… V kontaktu s postiženými byli ještě Andělka, Kšanda a Pepin. Kšanda je očkovaná, ale u Andělky a Pepina s obavami čekáme, co přinesou následující dny…

Netušíme, jak se k nám virus dostal. Naposledy jsme přijali partu kočiček z Císařky, nikdo z nich ale na kočičí mor nevypadá. I kdyby byl někdo z nich nositel viru, nikdo se nedostal do kontaktu s postiženou skupinou – kočičky z Císařky jsou v karanténě. Bylo u nás několik návštěv, ale tentokrát snad ani nemůžeme nikoho podezírat – všechny návštěvy dezinfikujeme, včetně bot, jak jistě řada našich příznivců, kteří nás občas poctí návštěvou, ví. Samozřejmě je možné, že s parvovirem k nám Bleška, Chroust a Zlatohlávek už přijeli, nicméně jsou u nás již měsíc, což je na parvovirus dlouhá inkubační doba… Opět pro nás zdroj nákazy zůstává záhadou, jasné ale je, že nějak se k nám dostat musel a my s ním teď bojujeme.

O léčbu postižených kočiček se stará náš pan doktor. Jezdíme k němu denně. Dnešní stav je následující: Cikorka a Lógr reagovali na terapii vzorně a jsou, doufejme, z nejhoršího venku. Bleška se po několika kritických dnech snad začíná vracet do života, vyhráno ale ještě zdaleka nemá. Zlatohlávek, u něhož nemoc propukla s časovým odstupem po Blešce, je právě v nejhorším, u něj tedy čekáme… Albatros bohužel reaguje na antibiotika velmi nestandardně, je s ní hodně práce a vyhráno rozhodně nemá. Naopak Fanfán zareagoval na léčbu nad očekávání dobře a už po prvním ošetření se jeho zdravotní stav začal výrazně lepšit.

Nyní tedy uklízíme, dezinfikujeme, jezdíme k veterináři, obsluhujeme kočičky – kterých je nyní v Kocourkově 34, což je vůbec největší číslo v dějinách Kocourkova… A hlavně čekáme… Čekáme, jestli se přidá ještě někdo další a jestli ti, jejichž zdravotní stav se začal lepšit, už skutečně mají to nejhorší za sebou. Doufáme, že Chroust byla poslední, kdo u nás parvoviru podlehl… Cílem je zabránit dalšímu šíření mezi ostatní „party“, hlavně mezi kočičky z Homolky a z Císařky, které tu jsou příliš krátkou dobu na to, aby mohly být očkované. A pak také do skupiny starých a handicapovaných kočiček (Amy, Ivan, Micina – Slečna Trixie, Nugetka, Princezna…), u nichž by měl parvovirus patrně fatální následky. Samozřejmě jsme až do odvolání pozastavili veškeré příjmy. Kočičky ani nevydáváme, dokud se situace nestabilizuje. Nemůžeme ani přijímat žádné návštěvy.

Prosíme o pochopení a trpělivost. Naší prioritou jsou nyní nemocné kočičky, takže není v našich silách denně aktualizovat dění v Kocourkově. Ale budeme se o to snažit.

A jako vždycky, když nás postihne nějaká „kalamita“ – prosíme všechny, kteří mohou nyní finančně či materiálně přispět, aby tak učinili. Máme velkou spotřebu steliva (největší radost by nám udělalo stelivo Cat´s Best Öko Plus, případně užijeme i hrudkující písky), jakož i kvalitního krmiva (hlavně kvalitní konzervy, kapsičky či paštiky) a dezinfekce. Pomohou nám i finance na veterinární léčbu. Pokud chcete přispět, ale nejste si jisti, co by bylo nejlepší, neváhejte nás kontaktovat.

Děkujeme všem našim příznivcům za podporu.

Laďka Cetlová, Soňa Veverková